Stomatološka ordinacija FlegarPoliklinika za stomatološku protetiku sa zubotehničkim laboratorijem

Keramička krunica

E-mail Ispis PDF

Krunica

Okrhnuće zuba, nepravilan zagriz, godine starosti, loši ispuni ili propadanje zuba su faktori koji doprinose eroziji, napuknuću ili puknuću Vaših zuba. Ako je cijela površina zuba oštećena, ali je korijen ostao netaknut, Stomatološka ordinacija Flegar preporuča stavljanje zubne krunice.

Naš stomatolog Vam može preporučiti stavljanje zubne krunice iz više razloga, ali općenito, većina ovih razloga spada u jednu od sljedećih osnovnih kategorija:

  • Obnova zuba do izgleda njegovog prijašnjeg oblika
  • Ojačavanje oslabljenog zuba
  • Poboljšavanje estetskoga izgleda zuba

Krunica je "kapa" oblika zuba, kojom se presvlači teško oštećen zub – bilo karijesom odnosno ozljedom. Krunica izgleda kao Vaš vlastiti zub.

Stomatološka ordinacija Flegar krunice postavlja radi više razloga, no najčešće na teško oštećene zube koji se plombom više ne mogu restaurirati, te kojima se uslijed toga više ne može osigurati dovoljno jaka struktura. Krunice drže zajedno napuknute dijelove zuba, a također drže i most. Osim navedenog, krunice se rabe i u kozmetičke svrhe – u slučajevima kada je zub izgubio prvobitnu boju, odnosno je iz nekog razloga deformiran.

Stomatološka ordinacija Flegar u svom laboratoriju proizvodi krunice koje mogu biti privremene ili stalne. Privremene krunice rade se od akrila ili nehrđajućeg čelika, a stavljaju se kao privremeno rješenje dok se ne napravi stalna krunica. U nekim slučajevima privremena krunica može poslužiti za stalnu restauraciju zuba.

Krunice iz naše stomatološke ordinacije mogu biti metalne, od porculana stopljenog s metalom ili u cijelosti keramičke. Metali uključuju zlatne legure, legure s paladijem, te legure nikla ili kroma. Krunice, izrađene od metala, su snažnije te stoga prikladnije za stražnje zube. Takve krunice, kao i one keramičke izgledaju poput prirodnih zuba. Vijek trajanja krunica iznosi najmanje 7 godina, no u najvećem broju slučajeva traju mnogo duže – oko 20 godina.

 

Priprema zuba

Ukoliko zatrebate krunicu, potrebno je obaviti i liječenje zubnog kanala (endodontski tretman) radi uznapredovala karijesa te opasnosti od infekcije ili ozlijede zubne pulpe, no neće svatko tko zatreba krunicu trebati liječiti i korijen zuba.
Osim krunice, stomatolog Stomatološke ordinacije Flegar će možda trebati napraviti i temelj koji će je podržavati. Temelj će biti potrebno napraviti ako su veći dijelovi zubne strukture istrunuli, oštećeni, odnosno nedostaju.
Da bi postavio krunicu, naš stomatolog će brušenjem zuba napraviti za nju potrebno mjesto. Ako dobivate krunice u cijelosti izrađene od metala, tada se odstranjuje manja količina zubne strukture, jer takve su krunice tanje od porculanskih.
Nakon što ga je izbrusio, stomatolog će potisnuti potreban dio zubnog mesa oko zuba, te tada uzeti otisak. Materijal za uzimanje otisaka stvrdnjava se za šest do sedam minuta i nakon toga se otisak odstranjuje. Naš stomatolog će, također, uzeti otisak zuba koji se nalaze iznad ili ispod onog na kojeg se postavlja krunica, da bi bio siguran da kruna neće ometati zagriz.
Otisci se šalju u stomatološki laboratorij naše stomatološke ordinacije gdje naši zubni tehničari izrađuju krunice. Neko vrijeme nosit ćete privremene krunice izrađene najčešće od akrila. Nisu predviđene da traju duže vrijeme jer se na kraju materijal ispere te zub može zahvatiti karijes.
Prilikom idućeg posjeta naše stomatološke ordinacije, stomatolog će ukloniti privremene krunice i isprobati stalne.

 

Socijalne mreže

Facebook

Načini plaćanja

NALAZITE SE OVDJE: Naslovna Usluge Fiksna protetika Keramička krunica

Stomatološki centar Flegar d.o.o.

Ordinacija Zagreb
Adresa: Draškovićeva 23, 10 000 Zagreb

  • Tel: (+385)1 4612 878
  • Fax: (+385)1 4621 831

Ordinacija Velika Mlaka
Adresa: Sv. Barbare 12, 10408 Velika Gorica

  • Tel: (+385)1 6235 318