Stomatološka ordinacija FlegarPoliklinika za stomatološku protetiku sa zubotehničkim laboratorijem

Keramički most

E-mail Ispis PDF

Most

Zubni most je fiksni nadomjesak koji se proteže između dvije krunice (nosači mosta) i nadomješta zub koji nedostaje (tijelo mosta). Svaki je most izrađen tako da dobro sjeda na mjesto.

Stomatološka ordinacija Flegar nudi mostove koji mogu smanjiti rizik upale zubnoga mesa (profilaksa), pomoći popraviti zagriz, poboljšati način govora (fonetika). Zubni mostovi zahtijevaju od Vas pažljivo i dobro održavanje higijene usne šupljine. Preporučuje se zamjena fiksnog protetskog rada nakon pet godina. Most je tvorba kojom se nadoknađuju jedan ili više izgubljenih zubi tako da "premošćuje" prazan prostor između dva zuba. Most se cementira na zube - sidra, na obje strane praznog prostora. Mostovi se ne vade iz usta kao proteze.

Tko bi trebao nabaviti most?

Sve osobe s izgubljenim zubom ili zubima koji dobro održavaju oralnu higijenu. Most je prvi izbor za popunjavanje prostora gdje nedostaje zub. Ako se zub ne nadoknadi, susjedni zubi se naginju u prazan prostor, dok zubi iz suprotne čeljusti izrastaju u taj prazni prostor. Sve to izaziva disharmoniju koja ima za posljedicu parodontnu bolest, karijes, daljnji gubitak zubi, problemi sa čeljusnim zglobom..... Mostovi poboljšavaju i ispravljaju zagriz, popravljaju mogućnost žvakanja i govora, a pridonose i puno ljepšem izgledu. Ne samo da se "ne vidi rupa", nego spriječavaju nastanak bora na licu koje nastaju zbog kolapsa struktura lica.
Mostova ima više vrsta, a najpogodniji određuje stomatolog , jer osim cijene i estetike svojstva izabranog mosta bi trebala biti takva da se što bolje uklope u organizam kao cjelinu.

Kako se mostovi rade?

U prvoj posjeti, zube koji će nositi most pripremamo tako da se odstrani karijes i izbruse kao za običnu krunicu. Stomatološka ordinacija Flegar, nadalje, napravi otiske, prema kojima se napravi kostur mosta od metala. Zatim se, nakon probe metala i odabira boje, pravi završni most. Obično je u Stomatološkoj ordinaciji Flegar potrebno oko tjedan dana da se sve to napravi, ovisno o tipu mosta. Ponekad se to vrijeme još i produži, jer je neka situacija u ustima kompliciranija ili je odabir boje teži.

Kako se održavaju mostovi?

Najvažnija je odlična i rigorozna higijena! Stomatoška ordinacija Flegar preporuča pacijentima da peru zube, četkaju s interdentalnom četkicom i redovito dođu na kontrole u našu stomatološku ordinaciju. Ako se ljepljive naslage pune bakterija ne kontroliraju, brzo se okolno meso i zubi koji drže most razbole. Mostovi nemaju mogućnost samočišćenja kao što imaju dobro posloženi prirodni zubi. Dobrom higijenom mostovi mogu dobro služiti dugi niz godina.

 

SAVJETI I UPOZORENJA

 • Period privikavanja - prvih dana nakon cementiranja, most se može osjećati kao da je prevelik ili da nije dobro "sjeo". To je posljedica prilagodbe zubi u tom području na povećane žvačne sile nad njima samima kao i u prostoru između njih gdje je bio prazan prostor.
 • Preventiva - da bi most što dulje trajao i da bi se spriječio karijes i propadanje parodontnih tkiva, Stomatološka ordinacija Flegar daje ove savjete:
- Nakon jela i prije spavanja perite oko mosta mekom četkicom, a posebno područje gdje rub mosta ili krunice dodiruje zubno meso
- Upotrebljavajte zubnu svilu svaki dan. Očistite i područje ispod mosta. Ako ne možete kontrolirati nakupljanje hrane i plaka zubi i zubno meso će brzo razviti upalu.
- Ispiranje fluoridiranim otopinama prije spavanja je isto vrlo učinkovito. Pazite da je ne gutate i nemojte jesti ni piti ništa poslije toga barem pola sata
- Upotrebljavajte interdentalnu četkicu nakon svakog obroka
 • Žvakanje - ne jedite tvrdu hranu 24 sata nakon cementiranja mosta jer cement mora do kraja stvrdnuti da bi imao svoja optimalna svojstva. Također, izbjegavajte međuobroke, a pogotovo one šećerne. Nakon njih barem isperite usta vodom.
 • Osjetljivost - ne zabrinjavajte se oko blage osjetljivosti na toplu ili hladnu hranu. To će postupno nestajati tijekom nekoliko tjedana, rijetko duže od toga.
 • Stomatološka ordinacija Flegar - na redovnim polugodišnjim pregledima mogu se primijetiti problemi u svojim ranim fazama kad ih je lako riješiti. Najčešća je pogreška prekasno doći na kontrolu kad ne preostaje ništa drugo nego cijeli rad ponoviti.

 

Mini implantati

Prednosti mini implantata su sljedeće:

 • jedan sat
 • jedna faza
 • neposredno opterećenje (odmah)
 • Kombinirani protetski radovi

Galerija slika

 

Socijalne mreže

Facebook

Načini plaćanja

NALAZITE SE OVDJE: Naslovna Usluge Fiksna protetika Kerammički most

Stomatološki centar Flegar d.o.o.

Ordinacija Zagreb
Adresa: Draškovićeva 23, 10 000 Zagreb

 • Tel: (+385)1 4612 878
 • Fax: (+385)1 4621 831

Ordinacija Velika Mlaka
Adresa: Sv. Barbare 12, 10408 Velika Gorica

 • Tel: (+385)1 6235 318